FIBERKABEL

Okej, alla som bor på Gotland, och allara helst på landet i typ Vall, Hogrän, Träkumla, Stenkumla osv. osv. har kanske sett att det finns grävmaskiner längst vägen?! Dom håller alltså på att gräva ner rör som går sträcker sig över massa socknar.
Det är hembygdsföreningen  som har ordnat så att hela Vall, eller alla som vill, ska få tillgång till kabeln.
Dom gräver ner ''grund-ledningen'' vid alla stora vägar, sedan ska vi, som husägare (Uffa) gräva från våran tomtgräns in till huset där det sedan läggs ner ett rör. I röret ska det sedan ligga en vit kabel, fiberkabeln.
Man kopplar fiberkabeln till en grå liten dosa som finns på insidan av huset(den grå dosan förvandlar fiber till ström, tror jag att det var). När alla hushåll i Vall har gjort det fylls den vita kabeln med fiber. Från den grå lilla dosan kopplar man sedan en lång sladd till valfritt rum i huset där det finns en switch. Sedan kopplar man in TV, bredband och telefoni i switchern. Då har man trådlöst internet, hemtelefoni och TV med dom flesta kanalerna. Man kan även specialbeställa kanaler. Detta till priset av 10.000 kr/hushåll. Vi har två hushåll på våran gård och ska ha fiber i båda, så vårat går på 20.000kr. NICE! Men då ingår ju grävningen, kablarna, switchen, den gråa dosan +2 tv-boxar. (x2 för våran del)
Det var så han Thomas förklarade det hela, i alla fall.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0